"Ik heb er een hoop vertrouwen door gekregen"
Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM)
Tijdens de Vitaliteitsmetingen worden ouderen gescreend op hun valrisico. Een deel krijgt het advies om deel te nemen aan het TOM-programma (Thuis Onbezorgd Mobiel). TOM is een zogenaamde beweeginterventie. Een preventieprogramma met drie pijlers: bewegen, voeding en sociale contacten. Die multidisciplinaire, brede aanpak vindt Vitalis belangrijk. De behandelaren bekijken ieder vanuit hun expertise naar wat nodig is om langer zelfstandig te wonen. Het programma bestaat uit bewegen tijdens oefensessies onder leiding van een fysiotherapeut, gezamenlijke gezonde lunches en advies op maat door een diëtist, bezoek aan huis door een ergotherapeut en bijeenkomsten in groepsverband. Deelnemers doen op die manier ook sociale contacten op.
Oefenen, oefenen, oefenen
Het kosteloze TOM-programma wordt dit jaar door de gemeente gesubsidieerd en is in eerste instantie eenmalig aangeboden. “Als het weer komt, doe ik zo weer mee”, zegt Evert Heger (79), die een van de deelnemende zelfstandig wonende ouderen is. “Het is hard werken”, zegt hij, “maar het resultaat is grandioos.” Hij vertelt: “Ik ben blij dat ik heb meegedaan. Als gevolg van een herseninfarct liep ik moeilijk; mijn rechterkant wilde niet goed meewerken. Vooraf dacht ik ‘het kan geen kwaad’, dus ik ben naar die bijeenkomst toegegaan. We moesten onder andere over speciale matten lopen die registreren hoe stabiel en hoe snel je loopt. Ik ben geselecteerd om mee te doen met het programma."
"Men zei: ‘we doen er alles aan om u weer aan de gang te krijgen’ en dat is bijna honderd procent gelukt. Mijn rechterkant is weer bijna goed. Tijdens de oefensessies kreeg ik allerlei oefeningen, zoals spieren van de benen versterken door te lopen met gewichten aan de enkels. Je leert wat je moet doen om een val te voorkomen. Ook het opstaan uit een stoel hebben we geoefend. Thuis trainde ik dat soort oefeningen ook met mijn armen en handen. Alleen aardappels schillen kan ik nog niet maar verder lukt weer alles. Ik heb me in het zweet moeten werken maar ik heb er een hoop vertrouwen door gekregen en ik ervaar het programma als geweldig.”
"Ik zou zo weer meedoen!"
Evert Heger
Aandacht voor voeding
Naast beweging krijgt ook de voeding aandacht. Een diëtist bekijkt samen met de deelnemer hoe goede of betere voeding kan bijdragen aan fit en mobiel blijven. Evert Heger: “Na een darmoperatie had ik wat problemen met de stoelgang maar door een goed advies van de diëtist ben ik van dat probleem ook af. Ik hou nogal van ongezond eten, ben dol op lekkere salades. Maar nu staan meer noten en granen op het menu en eet ik brood met meer vezels. Het gaat zoveel beter nu. Het is grandioos. Zonder meer kan ik hierdoor langer zelfstandig blijven wonen.”
Werken aan de spiermassa
Diëtist Sharona van Weert was bij het TOM-programma betrokken en begeleidde Evert Heger. Ze vertelt: “Wat de voeding betreft besteden we veel aandacht aan voorlichting over gezond en vooral eiwitrijk eten. Dat is van groot belang om de afbraak van spierweefsel tegen te gaan en dus sterker en stabieler te blijven. Naast een optimale (eiwitrijke)voeding is beweging essentieel. Eiwitten leveren namelijk de bouwstoffen voor de spiergroei en door beweging worden de spieren geprikkeld om op te bouwen. Eiwitten en beweging is de gouden combinatie. Het zijn soms maar simpele adviezen die je als diëtist geeft, zoals het drinken van een glas karnemelk, waarin veel meer eiwitten zitten dan in veel andere drankjes.”
Dag van de zelfredzaamheid
Op dinsdag 12 november vindt de 'Dag van de Zelfredzaamheid' plaats bij Vitalis Theresia. Van 14.00 tot 16.00 uur zijn er onder meer fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten aanwezig. Na een informatieve presentatie over zelfredzaamheid is er gelegenheid om deel te nemen aan een vitaliteitsmeting. Ook kunt u de informatiemarkt bezoeken met tips en hulpmiddelen om zelfredzaam te blijven. Deelname is gratis en iedereen is welkom, dus loop gerust binnen!